زبان برنامه نویسی چیست؟
موقع تصمیم گرفتنتون برای یادگیری برنامه نویسی، احتمالا سوالی که از خودتون پرسیدین اینه که اصلا زبان برنامه نویسی چیه؟
تعریف اولیه و ساده ای که میشه از زبان برنامه نویسی کرد اینه که با کمک زبان های برنامه نویسی می تونیم یک سری دستورات به کامپیوتر بدیم تا واسمون اجرا کنه.
کار یه کامپیوتر این هست که یکسری دستورات رو به عنوان ورودی بگیره و نتایجی رو به عنوان خروجی به ما برگردونه.
نکته ای که وجود داره این هست که کامپیوترها فقط و فقط دو وضعیت رو متوجه می شن. یا صفر یا یک که بهش زبان باینری گفته میشه. باینری یعنی دوتایی، که در کامپیوتر یعنی همین دو عدد صفر یا یک
اگر ماشین حساب ویندوزیتون رو باز کنید، از منوی همبرگریش، یک گزینه داره به اسم Programmer که اگه فعالش کنید یه گزینه به اسم BIN رو میبینید. این به معنی باینری هست. حالا هر عددی که وارد کنید، مقدار باینریش رو بهتون نشون میده. مثلا عدد پنج رو اگه وارد کنید، میبینید که مقدار باینریش میشه یک صفر یک صفر
حالا اگه بخواین پنج رو با چهار جمع کنید، و عدد چهار رو وارد کنید، میبینید که عدد چهار هم تو سیستم باینری میشه صفر صفر یک صفر
بنابراین میشه این نتیجه رو گرفت که کامپیوتر هر کاری میخواد انجام بده، همه چیز رو تبدیل می کنه به صفر و یک. حالا ما به عنوان یک برنامه نویس اگر بخوایم به زبان باینری کد بنویسیم عملا بیچاره میشیم، چون باید هر چیزی رو بشینیم به صفر و یک تبدیل کنیم تا کامپیوتر متوجه بشه.
اینجاست که زبان های برنامه نویسی سر و کله شون پیدا میشه و به داد ما میرسن. چجوری؟ زبان برنامه نویسی به ما میگه توئه (برنامه نویس) کاری که می خوای انجام بدیو به من بگو تا من دستوراتت رو به صفر و یک یا همون زبان باینری تبدیلش می کنم تا کامپیوتر اجراش کنه.
مثلا اگه بخوایم کامپیوتر عدد پنج رو با چهار جمع کنه، دیگه لازم نیست بشینیم به کامپیوتر دستورات رو به صورت باینری یا همون صفر و یک بدیم. بلکه میایم از یه زبان برنامه نویسی مثل پایتون استفاده می کنیم. چون پایتون به زبان انسان نزدیک تره، پس برای یادگیری ساده تر هم هست.
پس به عنوان یک مثال خیلی ساده، برای اینکه به کامپیوتر دستور بدیم عدد 5 رو با 4 جمع کنه، دیگه نمیایم به صفر و یک تبدیلش کنیم. بلکه میایم از زبانی مثل پایتون استفاده میکنیم که دستورش میشه چیزی شبیه به این:
حالا نکته ای که وجود داره اینه که هر زبان، کار خاصی انجام میده. مثلا از کاتلین برای برنامه نویسی اندروید استفاده می کنیم. یا از پایتون برای کار با دیتا، هوش مصنوعی، تحلیل و کارهای دیگه. همونطور که از جاوااسکریپت برای وب استفاده می کنیم.
در واقع هر زبان برنامه نویسی برای کار خاصی طراحی شده. دقیقا مثل یه جعبه ابزار هست که از چکش برای کوبیدن میخ استفاده می کنیم و از اره برای بریدن چوب. بنابراین همانطور که منطقی نیست برای بریدن یه شاخه از چکش استفاده کنید، منطقی هم نیست که بیاین از یه زبان برنامه نویسی، واسه چند تا کار استفاده کرد. برای همین هست که زبان های برنامه نویسی مختلفی داریم. چون نیازهای مختلفی داریم و هر زبان یک یا چند نیاز رو برطرف می کنه.
درباره بهنام خانی
زمانی که تصمیم گرفتم برنامه نویسی را شروع کنم، متوجه شدم که نیاز است زمان زیادی را صرف پیدا کردن منابع مختلفی کنم و با کنار هم قرار دادن مطالب این منابع و کشف ارتباط مطالب با هم، در مورد برنامه نویسی تخصص پیدا کنم. بنابراین بعد از اینکه برنامه نویسی را یاد گرفتم و چند سالی پروژه های مختلف نرم افزاری را پیاده سازی کردم، تدریس را هم به عنوان یک علاقه شروع کردم. پس از چند سال تدریس، تصمیم به ساخت آموزش های ویدیویی گرفتم که بتوانم با زبانی ساده، سریع و کاربردی، حاصل مطالعات و تجربیات بازار کار را در اختیار علاقه مندان به طراحی سایت و اپلیکیشن قرار دهم.
نوشته های بیشتر از بهنام خانی